Fotograaf Peize, Groningen, PragtPlaatjes

Mijn naam is Elise Pragt en ben fotograaf in onder andere omgeving Groningen. Ik vertel graag iets over mijzelf.

Kinderdroom…

Op mijn tiende had ik al een fototoestel en probeerde ik originele foto’s te maken van dingen die ik op straat tegen kwam of uit de natuur. Ik las boeken over fotografie die ik onder mijn bed bewaarde. Op de omslag van één fotoboek stond een balletdanseres en dat vond ik zo betoverend… ik had een droom: danseres of fotografe worden! Beide dromen zijn uitgekomen.  

De rode draad

De rode draad in mijn leven is vormgeving en het overbrengen van emotie door middel van de dans en de fotografie. Ik hou van abstracte vormen en lijnen maar ook van symmetrie en ik vind het leuk de wereld door mijn lens anders te bekijken. Ik heb veel kennis en ervaring opgedaan op het vlak van vormgeving en marketing, maar ook op het gebied van houding en beweging. Beide expertises kan ik goed gebruiken voor mijn fotografie.  Ik zie de dingen daardoor in een breder perspectief.

Kenmerken: abstract, minimalistisch, puur, expressief

Fotograaf Groningen

Sinds 2006 heb ik de wereld van de digitale spiegelreflexcamera en Photoshop ontdekt en ben ik mijn tweede passie achterna gegaan: fotografie! 

In 2007 en 2008 heb ik de Fotoacademie in Groningen gevolgd en mij verder bekwaamd in de kunst van het fotograferen door vele fotografiecursussen te volgen bij het Kunstencentrum in Groningen. In 2009 mocht ik een expositie geven in een sfeervolle molen in Onderdendam. Dit waren voornamelijk foto’s van oude keukenobjecten als stillevens in beeld gebracht, foto’s van koeien, kunstzinnige foto’s en abstracte beelden. De reacties waren bijzonder enthousiast en mede daardoor ben ik professioneel met PragtPlaatjes gestart op 1 april (géén grap!) 2010.

In het begin stond ik vaak op kunstmarkten mijn “Plaatjes” te exposeren en te verkopen. Omdat in die tijd steeds vaker mensen mij benaderden om foto’s voor hun website te maken heb ik mij uiteindelijk gespecialiseerd in websitefotografie, profielfoto’s, portretten en reportages. In 2012 heb ik met een mooie fotoreportage over 2 oude boeren uit Peize in het Dagblad van het Noorden gestaan en ook ben ik sinds 2015 freelance fotografe voor het mooie tijdschrift Noorderland. Daarnaast exposeer ik regelmatig met mijn vrije werk in openbare ruimtes. PragtPlaatjes is in Peize, Drenthe gevestigd nabij Groningen.

Visie

Wat ik belangrijk vind in een foto  is dat het onderwerp er subtiel, verrassend of origineel uit moet springen, het moet de essentie weergeven en de bezoeker raken. Daarbij is emotie vaak van essentieel belang om de boodschap over te brengen. Een beeld met emotie komt namelijk veel eerder bij je binnen dan woorden. Als fotograaf laat ik mij leiden door mijn gevoel en weet van nature emotie in een beeld vast te leggen.

En hoe zit dat met die eerste passie?

Uiteindelijk heb ik mijn beide passies gevolgd. Ik begon met ballet toen ik 4 jaar was, later de sportacademie (ALO) gevolgd en eerst een carrière opgebouwd als professioneel danseres en jazz-dansdocente. Mijn grootste dansprestatie? Dansen in “The West Side Story” bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Samen met de hele cast én orkest reisden we langs alle grote theaters van België en Nederland.

Na mijn danscarrière startte ik als dtp-er/vormgever bij diverse reclameburo’s zoals Pieter van den Busken Advertising in Ouderkerk a/d Amstel en uitgeverij Walsh International in Almere Haven. Hier heb ik mijn gevoel voor vormgeving en marketing verder kunnen ontwikkelen wat ik nu goed kan gebruiken bij het vormgeven en het invullen van websites met beeldmateriaal.

Die rode draad in mijn leven heeft mooie dingen bij elkaar gebracht!